Close

Gezek obišče Gorenjsko

Gezek obišče Gorenjsko

GEZEK RAZISKUJE GORENJSKO

Gezek je na svojem popotovanju po Sloveniji obiskal mnogo slovenskih krajev in spoznal njihove običaje in navade. Ker pa mu je Slovenija tako všeč, se je odločil, da bo ponovno raziskal vse slovenske regije. 

Kot prvo je obiskal gorato alpsko pokrajino v severovzhodni Sloveniji – Gorenjsko. 

 

GORENJSKA 

Gorenjska, katere središče je mesto Kranj, je ena izmed 12 statističnih regij, ki leži v SZ Sloveniji in meji na zahodu na Italijo in goriško regijo, na vzhodu na Savinjsko, na jugu na Osrednjeslovensko ter na severu na Avstrijo.

Za to pokrajino ja značilna pretežno alpska pokrajina, saj kar 70 % Gorenjske predstavlja gorski svet, velik del pa je tudi zavarovan in je del Triglavskega narodnega parka. 

 

ZNAMENITOSTI GORENJSKE

BLED

Bled, ki ga imenujejo tudi podoba raja, je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Sloveniji, ki je bila nominirana za sedem čudes sveta. 

Gezeka je pot najprej zanesla do Blejskega jezera, na mestu katerega je bila nekoč tektonska kotanja, ki jo je skozi leta izklesal bohinjski ledenik. Legenda pa pravi, da so Blejsko jezero ustvarile vile, ki so z gore priklicale studence in potoke, ki so pridrveli v dolino in jo zalili, ostal pa je le hribček s skalo, ki danes predstavlja Blejski otok.

Seveda je Gezek obiskal tudi ta naš edini otok, na katerega se je peljal z lesenim plovilom, imenovanim pletna. Na otoku si je ogledal še cerkev Matere Božje, kjer je pozvonil z zvonom želja. Za konec potepanja po Bledu, se je odpravil še na najstarejši slovenski grad – Blejski grad, na katerem si je ob pogledu na Blejski otrok privoščil tradicionalno Blejsko kremšnito, ki JE narejena iz listnatega testa in polnjena z vaniljevo kremo ter sladko smetano. 

Še danes pa jo pripravljajo po originalnem receptu iz let po koncu 2. svetovne vojne. 

Tudi Gezeka je Bled popolnoma navdušil in se strinja s tem, kar je povedal France Prešeren, največji slovenski pesnik – dežela kranjska nima lepšega kraja, ko je z okolšno ta, podoba raja. 

ŠKOFJA LOKA

Po obisku Bleda, se je Gezek odpravil še do Škofje Loke, ki velja za najlepše srednjeveško mesto v Sloveniji. 

Tam se lahko sprehodite skozi ozke ulice, obiščete živahen Mestni trg in se vzpnete na grad ter spoznavate lokalno zgodovino in običaje. 

Gezek se je najprej odločil za obisk Škofjeloškega gradu, ki so ga prvotno zgradili freisinški škofje daljnega leta 1202. Tam si lahko ogledate Loški muzej in spoznate zgodovinsko, kulturno, umetnostno-zgodovinsko, etnološko in prirodoslovno bogastvo škofjeloškega ozemlja.

Nato pa se je po predhodnem dogovoru z jamarji, odpravil še v Marijino brezno. To je jama, ki je sestavljena iz več dolin, ki segajo kar 275 metrov globoko pod zemljo. 

Največji prostor je 130 metrov dolga, 30 metrov široka in 13 metrov visoka Velika prodorna dvorana. 

 

TRADICIONALNA GORENJSKA HRANA

Raziskovanje je Gezeka tudi nekoliko utrudilo, zato se je odločil okrepčati s pravimi gorenjskimi jedmi. 

Za kulinarično izročilo Gorenjske je značilna njena velika raznolikost, saj jo sestavlja kar 10 med seboj dokaj različnih območij. Tipično gorenjsko kuhinjo pa navadno predstavljajo stročnice, jedi iz žit, krompirja in zelja, mesnine, jedi s skutnimi nadevi in žganci. 

Gezek pa se je odločil kar za zaščiteno slovensko posebnost – kranjsko klobaso, ki je najbolj poznan slovenski prehranski izdelek v svetu in temelji na bogati dediščini predelave prašiča v mesne izdelke. Najstarejša omemba klobase z nazivom »kranjska« sega v daljno leto 1896. Postregli pa so mu jo skupaj z ajdovimi žganci.

Gezeka je Gorenjska tako navdušila, da se bo zagotovo še vrnil in raziskal ostale čudovite kotičke v tej regiji. 

Seveda pa bo svoje raziskovanje z veseljem delil z vami, do takrat pa si lahko več o njegovih dogodivščinah preberete v knjigi Gezek potuje in se izobražuje