Close

1. APRIL – DAN NORCEV

1. APRIL – DAN NORCEV
  1. aprila praznujemo dan norcev, ki je neuradni praznik v mnogih državah po vsem svetu, zaznamujejo pa ga razne šale in potegavščine. Zagotovo si se tudi ti že kdaj pošalil s kom na ta dan. Ali pa veš, kaj več o 1. aprilu ter od kje pravzaprav izvira? 

 

IZVOR 1. APRILA

Obstaja mnogo različnih teorij, od kje izvira prvi april ter, kakšna je njegova zgodovina.

 

KRALJ LUDVIK XIV.

Ena izmed teorij pravi, da je ta neuradni praznik leta 1713 razglasil francoski sončni kralj Ludvik XIV.

Na ta dan naj bi si dvorni norček privoščil šalo na njegov račun, zaradi česar pa bi kralj skoraj izgubil krono. 

ZAMENJAVA KOLEDARJA

 

Nekateri pa so prepričani, da začetki prvega aprila segajo še dlje, in sicer daleč nazaj v 16. stoletje. Takrat so Julijanski koledar zamenjali z Gregorijanskega, praznovanje novega leta pa se je zaradi tega premaknilo na 1. januar. Novice pa so se takrat širile zelo počasi, zato so mnogi novo leto še vedno praznovali po Julijanskem koledarju, v zadnjem tednu marca in vse do 1. aprila, ki je pred novim koledarjem veljal za zadnji dan novoletnih praznikov. Zato pa so se potem 1. aprila šalili na račun tistih, ki spremembe niso poznali. Pošalili so se tako, da so jim delili lažna darila in pošiljali vabila na izmišljene zabave. 

 

OSTANEK OBIČAJEV

Spet drugi pa menijo, da gre pri 1. aprilu za ostanek običajev, ki so jih ljudje praznovali ob pomladanskem enakonočju. V 18. stoletju pa se je potem norčavost razširila na vso Evropo, na Škotskem in v Veliki Britaniji pa so potegavščine izvajali kar dva dni.

 

 

PERZIJSKI PRAZNIK

Še ena teorija pa pravi, da se je tradicija razvila iz perzijskega praznika Sizdah Be-dar, za katerega je navada, da se ljudje na ta dan ponorčujejo iz drugih.

 

PRAZNOVANJE 1. APRILA

Na 1. april nam je dovoljeno se pošaliti na račun nekoga drugega, ampak ne pozabite, da si lahko v nekaterih državah, med drugimi tudi v Sloveniji, prvoaprilske potegavščine privoščite le do poldneva. Potegavščine po 12. uri naj bi namreč prinašale nesrečo.

Šale se razlikujejo tudi med državami, na primer v Franciji tistega, ki ga potegnili za nos imenujejo “aprilska riba”, v preteklosti pa so mu na hrbet privezali mrtvo ribo. V Italiji pa se pogoste pošalijo na račun otrok, ki so deležni raznih zgodbic o neznanih letečih predmetih. 

Seveda nič ni narobe, če se za 1. april pošalite, ampak morate biti vseeno pozorni, da z njo ne užalite osebe.

Pomen 1. aprila so namreč povsem nedolžne šale in ne takšne, ki bi drugega prizadele. 

 

Se tudi vi radi pošalite na ta dan ali ste vi tisti, na račun katerega se navadno pošalijo?

Seveda pa ne pozabite, da je življenje precej bolj zabavno, če se na primeren način pošalite še na kateri drug dan v letu in se potem na ta račun nasmejete.

Tudi Gezek se kdaj rad pošali, nekaj o tem pa lahko preberete tudi v knjigi Gezek potuje in se izobražuje.