Close

GEZEK OBIŠČE NAJSTAREJŠO SLOVENSKO MESTO

GEZEK OBIŠČE NAJSTAREJŠO SLOVENSKO MESTO

Gezek se je tokrat odpravil na Štajersko, v najstarejše slovensko mesto. 

Ja, prav misliš, potepal se je po Ptuju. Te zanima, kaj vse si je ogledal? Potem pa kar vabljen, da si prebereš več o njegovi dogodivščini. 

 

KAJ VSE OBISKATI NA PTUJU

 

PTUJSKI GRAD

Grad Ptuj ali Ptujski grad je ena izmed znamenitosti, ki vam bo zagotovo padla v oči takoj, ko se boste pripeljali v to najstarejše slovensko mesto. 

Stoji namreč na griču nad mestnim jedrom Ptuja, pogled iz njega pa se razteza od tlakovanih ptujskih ulic in njegove okolice, ter vse do Ptujskega morja in njegovih oddaljenih gričev. 

V notranjosti gradu, katerega zadnji lastniki so bili slavni grofje Herberstein, vas čakajo najbolj obiskane zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož. Ogledate si lahko več stoletij staro orožja, glasbila, slike na steklu, grajsko galerijo in pa seveda tradicionalne pustne maske. 

Vsako 3. soboto v mesecu pa boste na svoj račun prišli še posebej najmlajši, saj takrat na gradu potekajo razne delavnice (https://pmpo.si/za-druzine/#muzejski-vikend). 

SKRIVNOSTNI PODZEMNI ROVI 

V preteklosti pa ni bilo pestro le na gradu, ampak tudi pod njem. Tam so namreč speljani rovi, ki še danes burijo domišljijo prebivalcev in obiskovalcev Ptuja. 

Gezek vam priporoča, da se v soju luči odpravite na skupinsko vodenje po rovih, ki poteka vsako soboto. Tako boste spoznali mnoge skrivnosti teh skritih podzemnih poti, ki naj bi potekale vse do Borla in Vurberka. 

 MESTNI STOLP 

Še ena izmed znamenitosti Ptuja, ki jo je nemogoče spregledati, je mestni stolp. Zanimiv je predvsem zaradi svoje baročne čebulne strehe in pa antičnih spomenikov, ki so vzidani v stene. Če pa boste dovolj pozorno opazovali, boste kar hitro ugotovili, da se ura nahaja le na treh straneh. Tako pa je, ker grajska gospoda ni želela prispevati svojega deleža za uro, meščani pa so v znak protesta, uro v smeri gradu izpustili. 

TERME PTUJ 

Gezek je zimski dan na Ptuju izkoristil tudi za obisk Term Ptuj (https://www.sava-hotels-resorts.com/si/terme-ptuj), kjer imajo v termalnem parku na voljo kar 12 notranjih bazenov.

V teh hladnih dneh se zmeraj zares prileže malo kopanja in čofotanja, kajne? 

 

PTUJSKE DOBROTE

Raziskovanje čudovitega Ptuja in kopanje je Gezeka kar izmučilo, zato se je odpravil tudi na odlično večerjo. Seveda si je izbral jedi, ki so značilne za Ptuj in njegovo okolico.

Med drugimi si je privoščil ocvirkovko – okusno in enostavno jed, ki jo gospodinje na Ptujskem pripravljajo predvsem v zimske času, meso iz tünke, za na vrh pa še Prleško gibanico ki je ena najboljših slovenskih pogač iz vlečenega testa, ki je položeno med več nadevov iz skute in kisle smetane. Se strinjaš, da je svojo dogodivščino zaključil na najboljši možen način?

 

KURENTOVANJE

Glede na to, da je pust že čez manj kot mesec dni, ima Gezek odličen predlog, kam se letos odpraviti na pustovanje. Mesto Ptuj namreč že vrsto let navdušuje z organizacijo pustovanja, na katerem seveda ne smejo manjkati znane slovenske maske imenovane kurenti. 

Pustovanje oziroma kurentovanje (https://kurentovanje.net/) na Ptuju je Lonely Planet umestil na lestvico najboljših 10 karnevalov na svetu, kjer lahko obiščete številne povorke, koncerte, plese maske in še veliko drugega. 

Že imate idejo v kaj se boste našemili letos?

Ti je bilo všeč Gezekovo potepanje po našem najstarejšem mestu? Bi rad prebral še več o njegovih dogodivščinah? Potem ti priporočamo branje knjige Gezek potuje in se izobražuje, kjer najdeš veliko zanimivega in poučnega o različnih slovenskih krajih.