Close

SPOZNAJ AVTORJA IN ZGODBO O NASTANKU PRVE GEZEKOVE KNJIGE

SPOZNAJ AVTORJA IN ZGODBO O NASTANKU PRVE GEZEKOVE KNJIGE

Čas zaprtja države zaradi epidemije koronavirusa je mnogim prinesel številne ideje. Tudi Prekmurcu, ki je svojo idejo strnil v posebno knjigo za otroke, ki se lahko prebere kar sama. Tak primer je tudi Grega Farkaš iz Beltincev, ki si je v prvem valu koronavirusa, ko je bilo potrebno zaustaviti javno življenje, izmislil lik Gezeka.

»Dolga leta dela v gostinstvu in dejavnosti organizacije prireditev, poslu, pri katerem ni počitka, smo ob prvem valu epidemije koronavirusne bolezni nenadoma morali začasno zapreti svojo gostilno in odpovedati vse dogodke in koncerte,« pripoveduje.

V karanteni se mu je porodila ideja o Gezeku

Takrat se je tudi zanj vse ustavilo in prvič po več letih neprestanega dela je imel, kot pravi, nekaj časa za razmislek. Izmislil si je lik Gezeka, šaljivega fanta, oblečenega v narodno nošo, ki potuje in pripoveduje zgodbe.

»Takrat dela ni bilo, zaprti smo bili v občine, zato sem se začel sprehajati po domačih travnikih in poljih. Ker sam nisem smel dlje kot nekaj kilometrov stran, sem začel pisati knjigo o Gezekovem popotovanju po Sloveniji.

Ljubljano, Maribor, Ptuj, morje in druge kraje sem si lahko predstavljal le v pravljici in prav takrat sem napisal besedilo Gezekove pravljice in nastala je knjiga z naslovom Gezek potuje in se izobražuje.«

Poučna ilustrirana knjiga

V prvi Gezekovi lastni ilustrirani knjigi, ta opisuje svoje popotovanje po slovenskih krajih, otroci lahko spoznajo Gezekovega dedka, se naučijo kaj novega in vidijo marsikaj zanimivega. Veliko je napisanega in narisanega o kulturi, domačem, tradicionalnem in lokalnem.

»Spoznajo lahko tudi Gezekovo kraljestvo živali in njegova prijatelja, ki ju spozna na potovanju. Na koncu pa Gezek s prijateljema ‘ušpiči’ nekaj zelo velikega,« še dodaja avtor.

Knjiga, ki se bere sama

Bistvo knjige o Gezeku pa je, da se lahko prebere kar sama.

»Če bi vaš otrok rad prebral knjigo, vendar še ni dovolj vešč branja ali ste mogoče kot starš, po napornem dnevu v službi, enostavno preutrujeni za doživeto branje pravljice, lahko v Gezekovi slikani knjigi najdete QR kode, ki jih lahko ‘poskenirate’ in si olajšate delo tako, da namesto vas besedilo doživeto prebere kar glas pripovedovalca,« pojasnjuje.

Tako lahko po besedah avtorja preprosto, starši skupaj z otrokom prisluhnejo pravljici o Gezekovem popotovanju.

»S tem ne želimo otrok spodbujati k pretirani uporabi pametnih naprav, ampak k odgovorni uporabi teh pod nadzorom staršev in krepiti vezi med otroki in starši,« še poudarja.