Close

Gezek in pust – običaj veselja in norčij

Gezek in pust –  običaj veselja in norčij

GEZEK IN PUST HRUST

Pust, ki je po tradiciji čas norčij, rajanja, veselja in šemljenja je ponovno tukaj. Ker pa se Gezek zmeraj rad kaj novega nauči, se je odločil da razišče več o tem običaju, ki izvira še iz starih poganskih navad, ko so naši daljni predniki v tem času preganjali zimo in klicali pomlad. Te zanima, kaj vse je izvedel?

PUST IN PUSTNI ČAS

Pust je prastari praznik, ki ga poznajo mnoga ljudstva po svetu. Nekoč je bil to praznik, katerega namen je bil počastiti prednike in izprositi dobro letino. Bil pa je tudi čas obredov, ki naj bi prepodili zle zimske duhove in očistili zemljo negativnih sil ter priklicali v deželo toplo pomlad.

Pustni čas, ki je pri nas vesel, pester in šegav,  se spreminja vsako leto, saj je odvisen od velike noči. Pustna nedelja in torek sta tako zmeraj 7 tednov pred veliko nočjo. V številnih krajih potekajo pustne prireditve in povorke, za katere se ljudje našemijo v tradicionalne pustne like in pa tudi v moderne maske. 

PUSTNE NAVADE V SLOVENIJI

KURENTOVANJE

Kurentovanje, ki je 10-dnevni karneval pomladi in rodovitnosti, je največji in najbolj priljubljen slovenski pustni karneval, ki organizirano poteka že od leta 1960. Bil je tudi izbran za enega izmed najboljših evropskih prireditev, ki vsako leto privabi več kot 150.000 obiskovalcev in je namenjen ohranjanju neverjetne slovenske kulturne dediščine in tradicije.

Karneval se odvija v najstarejšem slovenskem mestu – na Ptuj, ki ga je Gezek tudi pred kratkim obiskal, več o njegovem obisku pa si lahko prebereš na povezavi.

V času kurentovanja se odvije veliko parad in dogodkov, vsi nosijo pustne kostume, ogledate pa si lahko tudi razne ulične nastope. Veliko turistov in domačinov se zbere ob poti parade, da bi bili priča spektakularnemu dogodku, saj gre za praznični dan, ki je napolnjen z veliko zabave, veselja in praznovan. Na paradi bodo brez dvoma vaš pogled takoj Kurenti. Kurent oziroma Korent je magičen etnografski lik, ki prinaša srečo in zadovoljstvo ter odganja slabo. Njegov kostum je maska z ovčje dlake, okrog pasu ima obešene kravje zvončke, obute pa črne škornje z zelenimi ali rdečimi nogavicami. Marsikomu je maska Kurenta videti strašna, vendar je temu tako, ker s tem odganja zle duhove. V preteklosti so Kurenti bili lahko tradicionalno samo neporočeni moški, danes pa je kurent lahko vsak, tudi otroci.

  

CERKLJANSKA LAUFARIJA

Še ena izmed  najbolj prepoznavnih tradicionalnih pustnih skupin v Sloveniji so cerkljanski laufarji, ki nosijo posebna naličja-larfe, narejene iz lipovega  lesa.

Skupino laufarjev sestavlja 25 likov, ki se zbirajo vse od prve nedelje po novem leto do pustne nedelje. Glavni lik je Pust, ki je oblečen v mah in ima rogove na glavi, spremljajo pa ga šeme, ki nosijo od davnih časov predpisane maske in imena ter predstavljajo značilnosti in slabosti posameznih skupin prebivalstva. Ta druščina na pustni torek Pusta obsodi, da je kriv slabega vremena in vseh ostalih grehov. 

Na ta dan tudi maškare hodijo od hiše do hiše in nabirajo dobrote, zvečer pa gorijo kresovi, kjer zažgejo pusta. Odrasli tako ob smehu in šalah objokujejo pusta, otroci pa v ogenj dajejo stare metle. 

TRADICIONALNE PUSTNE JEDI

Seveda ima tudi pust in pustni čas svoje tradicionalne dobrote, saj na takšnih praznovanjih in povorkah dobra hrana zagotovo ne sme manjkati.

Slovenijo v tem času preplavi predvsem vonj slastnih krofov z lepim svetlejšim vencem na sredi, ki so daleč najbolj znana in priljubljena pustna hrana.

Posladkate pa se lahko tudi z drugimi ocvrtimi poslasticami, kot so miške in krhki kvašeni flancati. 

Poleg teh sladkih dobrot se bo ob pustovanju na mizi znašlo tudi veliko druge hrane, predvsem tiste bolj mastne, saj pust velja za obdobje izobilja, zato pravimo, da je »pust mastnih ust«.

Po pusto pa nastopi 40-dnevni post, ki traja vse do velike noči, zato pravijo, da se je treba za pusto dobro najesti. 

Gezek že komaj čaka, da se našemi in poskusi vse pustne dobrote. Kako pa boš ti preživel pust? Misliš, da bo kurentom tokrat uspelo pregnati zimo?

 

P.S.: še več zanimivosti o slovenskih običajih in navadah si lahko prebereš v knjigi Gezek potuje in se izobražuje.