Close

GEZEK OBIŠČE ŠTAJERSKO

GEZEK OBIŠČE ŠTAJERSKO

Nazadnje je Gezek obiskal Gorenjsko, tokrat pa ga je pot popeljala v severovzhodno Slovenijo – na Štajersko, ki je največja slovenska pokrajina in se deli na dva dela. En del je območje ob porečju reke Drave – Podravje ali Gornja Štajerska, drugi pa je ob porečju reke Savinje ali Spodnja Štajerska.

Ker pa je Štajerska tako velika, se je odločil tokrat obiskati samo Maribor in njegovo okolico.

MARIBOR

Mesto Maribor, ki velja za prestolnico Štajerske in je tudi drugo največje slovensko mesto. 

Gezek je najprej odpravil na sprehod po starem delu mesta, vse do Mestnega parka in treh ribnikov.

Nato pa je sledil še vzpon na 386 metrov visok mestni grič, imenovan Piramida, kjer je nekoč stal mariborski grad. Pot, ki se dviga nad mestnim parkom, vodi mimo vinogradov, na vrhu pa vas pričaka pogled na celotno štajersko prestolnico.

Ideje, kaj še obiskati v mestu Maribor, lahko najdete na spletni strani Visit Maribor.

POHORJE 

Pohorje je simbol in ponos Maribora ter hkrati priljubljena točka za preživljanje prostega časa vse dni v tednu ter v vseh letnih časih. Izbirate lahko med pohodništvom, smučiščem downhill progo, letnim sankališčem, lahko pa tudi samo posedite v eni izmed kavarn s čudovitim razgledom. 

Gezek se je odločil za obisk Rogle, ki je ena najvišjih vzpetin v celotnem Pohorju in leži na 1517 metrih nadmorske višine. Tam se je odpravil na Pot med krošnjami, ki vas bo navdušila z novo perspektivo narave, naravnost izmed vrhov pohorskih smrek. Pot vas bo peljala mimo raznih poučnih in adrenalinskih postaj, vse do 37 metrov visokega stolpa. 

Če pa bi radi še podaljšali vas izlet, se lahko odpravite peš tudi do Lovrenških jezer, ki veljajo za največje visokogorsko barje z 20 jezerci, napajajo pa se izključno z padavinsko vodo. 

TRADICIONALNE ŠTAJERSKE JEDI

Seveda izlet ne sme miniti brez odlične hrane, ki je značilna za to območje. Gezek se je odločil poskusiti Pohorski pisker. To je priljubljena enolončnica, ki ji okus dajejo lokalne sestavine, kot so korenasta zelenjava, jurčki, ješprenjeva kaša in meso goveda. Za sladico pa je seveda izbral priljubljeno Pohorsko omleto, ki je narejena iz puhastega biskvita, premazana z brusnično marmelado in okrašena s stepeno smetano. Obe jedi sta ga popolnoma navdušili, zato ti zagotovo ne bo žal, če njiju poskusiš. 

ŠTAJERSKA NARODNA NOŠA

Štajerci pravijo, da je njihova narodna noša preprosta, tako kot so preprosti tudi oni. 

Moški so nosili belo srajco, hlače, škornje, telovnik in klobuk.

Ženske so nosile belo, podkrilo, ki se je videlo izpod pisanega krila, na glavi so imele ruto spredaj prekrižano in zadaj zavezano, obute so bile v čevlje in nogavice.

Gezeka je Maribor in njegova okolica zelo navdušila, zato že razmišlja, kateri predel Štajerske bo obiskal naslednjič, imaš kakšen predlog?

Do takrat pa si lahko več o njegovih dogodivščinah po Sloveniji prebereš v knjigi Gezek potuje in se izobražuje.