Close

GEZEK OBIŠČE DOLENJSKO

GEZEK OBIŠČE DOLENJSKO

Po obisku slovenske Istre se je Gezek odločil obiskati pokrajino v jugovzhodni Sloveniji – Dolenjsko, ki geografsko gledano sega od Ljubljanske kotline do meje s Hrvaško. 

Ta pokrajina je znana po zelenih travnikih, vinogradih, mogočnih gozdovih z ostanki pragozda, zelenih rekah, termalnih vrelcih in mestih z bogato kulturno dediščino.

Te zanima, kaj od tega pa si je tokrat ogledal Gezek? Potem pa te kar vabim k branju. 

 

GRADOVI NA DOLENJSKEM

GRAD OTOČEC

Grad Otočec leži na otoku reke Krke in je edini vodni grad v Slovenji. Prvič je bil omenjen že davnega leta 1252, od takrat pa je bil v lasti različnih lastnikov, med zadnjimi so bili grofje Margheri di Commandona, ki so ga imeli v lasti do druge svetovne vojne.

Današnja podoba gradu obsega okvirasto obzidje s štirimi okroglimi obrambnimi stolpi in predelanim osrednjim obrambnim stolpom nad vhodom v notranje dvorišče.

Poleg sprehoda po otoku, si lahko v grajski kavarni privoščite nekaj sladkega, ali pa se odločite za večerjo v tamkajšnji grajski restavraciji. 

Privoščite pa si lahko tudi nočitev, saj je notranjost gradu prenovljena v hotel (https://www.grad-otocec.com/).

GRAD ŽUŽEMBERK

Žužemberški grad je eden najslikovitejših in tipičnih srednjeveških trdnjav na Slovenskem, ki spada med naše bolj mlajše, čeprav še vedno spada med srednjeveške in romanske gradove.

Njegovi ostanki se mogočno dvigajo na strmem skalovju nad levim delom reke Krke.

Gezek je tudi izvedel, da je tam še posebej pestro v poletnih mesecih, ko potekajo na grajskem dvorišču, v nekdanji vinski kleti in na trgu pred gradom, Poletne grajske prireditve, ki jih že od leta 1997 uspešno organizira Turistično društvo Suha krajina. 

Poleg samega gradu pa si lahko ogledate tudi mesto Žužemberk, ki je središče Suhe krajine. 

NARAVNE ZNAMENITOSTI DOLENJSKE

NARAVNI BAZEN KLEVEVŽ

Po zaslugi socialni omrežij je naravni bazen Klevevž ali naravna toplica Klevevž postala ena izmed najbolj priljubljenih znamenitosti na Dolenjskem. 

Čeprav so se pred kratkim tam kopali le domačini, jih sedaj obišče tudi zmeraj več drugih obiskovalcev. 

Tam se namreč nahaja izvir krajšega pritoka Radulje in ima skozi vse leto temperature med 21 – 25°C, zato je kopanje mogoče tudi pozimi.

Gezek pa je izvedel, da se tu nekoč stal grad Klevevž, ki pa je bil požgan, zato lahko danes vidite le še nekaj ostankov zidu in ohranjen grajski mlin. 

IZVIR REKE KRKE Z KRŠKO JAMO

Izvir reke Krke, imenovane tudi Reka ljubezni, se nahaja blizu istoimenskega naselja na severnem predelu Suhe krajine. Ta vasica je Slovencem precej poznana zaradi serije Reka ljubezni. 

Tik ob izviru se nahaja Krška jama, ki si jo lahko ob predhodni najavi tudi ogledate. Krška jama je suha izvirna jama, ki podzemno vodo bruha le ob daljših deževjih. Vanjo se steka vodovje s celotnega Radenskega polja.

Idilična pokrajina blizu izvira in jame je odlična za sprehode, kolesarjenje ter piknik v naravi. 

 

TRADICIONALNA HRANA

Seveda tudi tokrat izlet ni minil brez odlične hrane. Gezek se je odločil poskusiti tradicionalno dolenjsko jed matevž, ki ji rečejo tudi mavta ali medved. To je okusna zabeljena pretlačena jed iz kuhanega krompirja in fižola, ki jo lahko jemo kot prilogo mesnim jedem ali samostojno jed z dušenim zeljem.

 

Pa je za Gezeku še eno nepozabno potepanje po čudoviti Sloveniji, zdaj pa že razmišlja, kaj bo obiskal naslednjič, imaš mogoče kakšen predlog?

Do takrat pa si lahko več o njegovih dogodivščinah prebereš tudi v knjigi Gezek potuje in se izobražuje