Close

GEZEK OBIŠČE PREKMURJE

GEZEK OBIŠČE PREKMURJE

Sončni in topli pomladanski vikendi so kot nalašč za raziskovanje naše čudovite Slovenije. 

Gezek se je zato tokrat odločil, da bo obiskal Prekmurje, ki je nižinska pokrajina na severovzhodnem delu Slovenije in meji na Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško.

Prekmurje leži na levem bregu Mure, po kateri je tudi dobilo ime.  

Če vas zanima, kaj vse si je Gezek tokrat ogledal, vas vabimo k branju in mogoče boste dobili tudi idejo za vaš naslednji izlet. 

 

 

STOLP VINARIUM

Bi radi videli pokrajine, kar štirih držav naenkrat? Potem je stolp Vinarium, ki se nahaja v osrčju vinogradov v Lendavskih goricah pravi naslov za to. 

Ta najvišji razgledni stolp v Sloveniji, ki je visok kar 53,5 m ponuja prekrasen pogled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. 

Na to čudovito razgledno točko se lahko povzpnete po 240 stopnicah ali pa kar z dvigalom.

Ko se naužijete vseh razgledov, se pa lahko odpočijete v kavarni, ki se nahaja v pritličju Vinariuma.

 

 

VULKANIJA

Na Goričkem, kjer je pred 3 milijoni let bruhal vulkan, se nahaja doživljajski park Vulkanija, ki bo še posebej zanimiv in poučen za najmlajše. 

Ob prihodu boste najprej spoznali krta Olija, ki vas bo vodil skozi celoten ogled.

Olij je dobil ime po olivinu, kristalu, ki je značilen za to območje.

V parku boste spoznali  veliko zanimivosti o vulkanih in geoloških značilnostih našega planeta in še posebej Goričkega. Uporabljali boste uporabljali moderno tehniko, ki vas bo popeljala v zgodovino vesolja – od Velikega poka pa vse do danes. Z dvigalom pa se boste spustili tudi v globino Zemljine skorje in se nazaj na površje popeljali z Olijevim vlakcem. 

 

SOBOŠKO JEZERO

Ste tudi vi eni izmed tistih, ki izlete radi preživljajo aktivno?

Potem morate v Prekmurju zagotovo obiskati Soboško jezero, ki mu pravijo tudi Soboško morje in leži v bližini Murske Sobote, ki je središče Prekmurja. 

Jezero boste zagotovo prepoznali po paviljonu, s katerim se je Slovenija predstavila na svetovni razstavi Expo Milano 2015. 

Oblika paviljona predstavlja slovensko geografsko pokrajino, v katerem si lahko ogledate razstavo na temo sveta ob Muri. 

Naravno jezero ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Imate namreč možnost izposoje kajaka, srfa ali supa. Prihajajoči poletni dnevi pa bodo kot nalašč za kopanje, saj ima jezeri tudi urejeno kopališče.

V primeru, da pa niste velik ljubitelj vodnih aktivnosti, si lahko sposodite kolo, rolko ali električno kolo in se zapeljete okoli jezera ali pa preizkusite svoje motorične sposobnosti v gibalnem parku, ki se nahaja ob jezeru.  

PREKMURSKA DOBROTE

Zdaj pa že zagotovo veste, da Gezekovi izleti ne minejo brez dobre hrane, zato tudi tokrat ni bilo nič kaj drugače. 

Prekmurje spada v kulinarično bogatejši del Slovenije, tamkajšnje domače kuharske dobrote pa so povezane s številnimi šegami in navadami. 

Za glavno jed si je Gezek izbral dödole, ki so preprosta stara prekmurska jed, narejena iz krompirja in moke. 

Za sladico pa si je seveda izbral eno izmed najbolj prepoznavnih prekmurskih jedi – prekmursko gibanico. To je sladica iz krhkega in vlečenega testa, ki je bogati z nadevi iz orehov, maka, skute in jabolk. 

Gezek se je tudi iz potepanja po Prekmurju vrnil z novimi spomini in doživetji ter prepričan, da bo ta del Slovenije še zagotovo kdaj obiskal.

Če pa vas zanimajo še ostale Gezekove dogodivščine, vam priporočamo, da si preberete o njegovem obisku Štajerske ali pa našega najstarejšega mesta.