Close

VELIKI TRAVEN ALI MESEC MAJ

VELIKI TRAVEN ALI MESEC MAJ

Čas res hitro teče, saj smo vstopili že v 5. mesec tega leta.

Za ta mesec veliko ljudi pravi, da po zaslugi prebujajoče narave, velja za najlepši mesec v letu, saj je ves v zelenju in cvetju. Prav tako pa pravijo, da je to mesec ljubezni. 

Te zanima še več o mesecu maju ter praznikih, ki so takrat? Potem si preberi, kaj vse je uspelo izvedeti Gezeku. 

 

 

VELIKI TRAVEN

V preteklosti so se pri nas uporabljala stara imena za mesece, ki so bila povezana z dogajanji na poljih, travnikih, v sadovnjakih, vinogradih in gozdovih, saj so naši predniki bili tesno povezani z naravo in zemljo.

Mesec maj je torej po slovenski veliki traven, ki pomeni bujno pomladno rast.

Ime maj izhaja iz rimske mitologije, saj je poimenovan po Maji, ki je rimska boginji pomladi, plodnosti in rodovitnosti.

PRAZNIK DELA

Praznik dela, znan tudi kot prvi maj, je mednarodni praznik delavstva, ki se ga vsako leto praznuje 1. maja v večini držav sveta, redka izjema so le ZDA. Takrat je tudi dela prost dan. 

Tradicija prvega maja sega v leto 1886, ko so bili v Chicagu protesti, kjer so delavci protestirali za osemurni delavnik in ostale delavske pravice. Demonstracije v spomin na te dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblika delavskega boja.

Danes za praznik predstavlja največje gospodarske dosežke mednarodnega delavskega gibanja in opozarja na kratenje teh težko pridobljenih pravic. 

V Sloveniji je v navadi, da se na predvečer prvega maja organizirajo kresovanja in kurijo kresi, značilna so tudi majska drevesa, ki krasijo številne vasi po državi.  Prav tako pa se še danes ta dan začne navsezgodaj zjutraj z budnicam godbe. 

 

MEDNARODNI DNEVI

Poleg mednarodnega dneva dela, v mesecu maju potekajo še nekateri drugi mednarodni dnevi. Na primer 5. maj velja kot mednarodni dan higiene rok in mednarodni dan babic, 9. maja je mednarodni dan Evrope,  10. maja je svetovni dan gibanja za zdravje, 12. maj je znan kot mednarodni dan medicinskih sester, 15. maj kot mednarodni dan družine, 20. maja je mednarodni dan celiakije, 25. maja je svetovni dan bolezni ščitnice, konec meseca, torej 31. maja pa je svetovni dan brez tobaka. 

BINKOŠTI

Sedem tednov po veliki noči, o kateri lahko prebereš več tukaj https://gezek.si/2022/04/15/gezek-in-velika-noc/, je 

je na koledarju binkoštna nedelja – binkošti, s katerim se v bogoslužju zaključuje velikonočni čas.

S praznikom obeležujejo prihod Svetega Duha, ki je po navajanju Svetega pisma prišel nad zbrane učence in Marijo, ter ustanovitev Cerkve. Po učenju Katoliške cerkve Sveti Duh skupaj z Očetom in Sinom tvori sveto trojico, pri čemer gre za enega Boga v treh različnih oblikah.

Po tem prazniku v Katoliški cerkvi nadaljuje liturgični čas, ki traja do konca cerkvenega leta oziroma do začetka adventnega časa. Na binkošti v cerkvah velikonočno svečo z oltarnega prostora odnesejo h krstnemu kamnu, duhovniki in drugi sodelavci pa pri bogoslužju nosijo oblačila v zeleni barvi.

V Katoliški cerkvi so binkošti, poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja, eden od štirih največjih praznikov. 

V nekaterih evropskih državah, na primer v Nemčiji, Avstriji, Franciji, Švici in na Madžarskem tudi obeležujejo binkošti ponedeljek, ki je pri njih dela prost dan.

 

 

Kateri pa je tvoj najljubši mesec? Se strinjaš, da je mesec maj eden izmed najlepših?

Gezeku je tudi zelo všeč, predvsem zaradi lepega in toplega vremena, ki je kot nalašč za  razne izlete po Sloveniji. Če pa želiš tudi ti kakšno idejo za izlet, ti priporočam, da si prebereš več o Gezekovih potepanjih. Raziskal je namreč že Gorenjsko, Dolenjsko in pa tudi slovensko Istro, tako da boš zagotovo našel kakšno idejo za naslednji izlet.